کتب و مقالات

مفهوم شناسی استعداد به مثابه یکی از عوامل رشد در قرآن

مفهوم شناسی استعداد به مثابه یکی از عوامل رشد در قرآن

یکی از ابعاد وجودی انسان استعداد اوست. از این رو در این تحقیق به دنبال تبیین کامل و دقیق از مفهوم «استعداد» به عنوان یکی از مفاهیم اساسی تعلیم و تربیت هستیم.

  این تبیین بر اساس آیات قرآن کریم، تفسیر المیزان، تفسیر صدرا و اتکا به مبانی و اصول حکمت متعالیه به ویژه اصالت وجود، حرکت جوهری و وحدت تشکیکی است.

روش این پژوهش تحلیل مفهومی و تحلیل محتوای کیفی است. بنا بر یافته‌های پژوهش، استعدادهای آدمی اموری مجزا از یکدیگر نیستند و تفکیک ذاتی و ماهوی ندارند، بلکه آن‌ها در واقع یک حقیقت تدریجی هستند که با پیدایش هر مرتبه از این حقیقت، زمینه برای ظهور برخی مراتب دیگر فراهم می‌شود و زمینه ظهور برخی دیگر از میان می‌رود. به این ترتیب، استعداد از یک جهت علت رشد و از جهتی دیگر معلول رشد محسوب می‌گردد. یک مرتبه از هر استعداد، ذاتی و مراتب بعدی آن اکتسابی و افاضه‌ای است. استعدادها بنا بر نیاز و حال انسان‌ها به آن‌ها داده می‌شود و در نهایت کمال استعدادهای خیر است که کمال رشد انسان محسوب می‌گردد.

نویسندگان: جمیله علم الهدا، عاتکه قاسم زاده، هاجر مهاجر دارابی

 

دانلود مقاله

دکتر عاتکه قاسم زاده

دکتر عاتکه قاسم زاده متولد ۱۳۶۲ پژوهشگر و مدرس دانشگاه دارای مدارک کارشناسی فقه و حقوق اسلامی از دانشگاه امام صادق (ع)، کارشناسی ارشد فقه و حقوق اسلامی از مدرسه عالی شهید مطهری (ره) و دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه مازندران (روزانه) و همچنین طلبه درس خارج فقه از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۸، طلبه درس خارج اصول فقه از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ و در حال حاضر پسادکتری رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی. نویسنده، مترجم و مولف ده ها عنوان مقاله و کتاب در حوزه فقه و حقوق.